Lonneke Verbunt – BrandMission, Haarlem
- Wat nodig? 80.000 euro
- Wat opgehaald? 80.000 euro
- Waarvoor? Start BrandMission, duurzame conceptstore in mode & lifstyle
- In hoeveel tijd? Bijna 2 jaar (01-01-2009 t/m 28-10-2011)
- Hoeveel financiers? 56
- Hoe gaat het nu? BrandMission draait goed met 2 medewerkers erbij
- Hoe verder? Er wordt aan een 2e winkel gewerkt en van een 3e gedroomd.
“Een winkel is eigenlijk het verlengde van je huiskamer, iedereen kan bij je binnenwaaien” zegt Lonneke Verbunt. En dat is precies de sfeer die ze 5 jaar geleden voor ogen heeft met haar conceptstore BrandMission. Ze zet haar plannen op papier: een formulie voor duurzame merken met een verhaal. Eco & fair fashion en lifestyle. Geen geiten-wollen-sokken-gedoe, wel bewust en hip. Voor Lonneke is het schrijven van een businessplan geen al te zware opgave. Ze werkte als consultant in het vastgoed, in het herontwikkelen van winkelcentra, en adviseerde vastgoedeigenaren en gemeentes. Met al die winkelideeën die voorbij kwamen dacht ze op een dag bij zichzelf: ‘ik ga het zelf doen’. Alleen, hiervoor is geld nodig en de lichten voor financiering in de retail staan sinds 2008 op rood. Gelukkig zijn er nieuwe mogelijkheden om dromen te realiseren… Al is het daarmee gepaard gaande promoten van ‘jezelf’ is even wennen. Toch droomt intussen Lonneke alweer van een derde winkel.
Win-win
Het is rond 2009 als Willem des Tombe en Mark Hillen pas zijn begonnen met Wekomenerwel en Lonneke op zoek gaat naar de financiering van 80.000 euro voor haar winkelconcept. Als ze op een ‘cash or crash’ bijeenkomst Mark hoort spreken over crowdfinancing is ze vastbesloten: zó gaat ze aan haar geld komen voor BrandMission! Komt dat even goed uit: ook Wekomenerwel is op zoek naar die ene serieuze ondernemer die van start wil gaan, met ook voor hun de eerste campagne. En zo begint een geslaagde gezamenlijke ontdekkingsreis.
Eentje moet er de eerste zijn
Al brainstormend gaan ze niet over één nacht ijs. Wat zijn realistische rentes? Wie zouden zich betrokken kunnen voelen? Op welke toon spreek je je crowds aan? Iedere ‘propositie’ werd getoetst onder familie, vrienden en oud-collega’s van Lonneke. Zo ontstond er naast de materiële propositie – met coupures in euro’s en/of met dezelfde waarde in tegoedbonnen en een virtueel rendement – ook een emotionele propositie. Bijvoorbeeld: het helpen mogelijk maken van een betere wereld. Je kan gerust zeggen dat Lonneke het pad heeft geëffend voor de crowdfunders na haar.
Onderlinge kruisbestuiving
Voor de Methode Wekomenerwel was het nu ook menens. Degelijke overeenkomsten moesten er komen binnen de wettelijke kaders. “Er zit zoveel kennis bij Wekomenerwel: een welkom financieel bad. Zie ze maar als je Backoffice dat maatwerk biedt” verzekert Lonneke je. Een voorbeeld? Ze vertelt dat het idee ontstond om, terwijl Wekomenerwel zich verdiepte in juridische aspecten, investeerders eerst te vragen om hun formele toezegging, in plaats van hun geld meteen te storten. “Deze uitgestelde betaling gaf ruimte – je weet dat er geld komt – en rust – geen verplichtingen zolang je niet weet of je een pand vindt en het helemaal rond komt -. En zo is het ook gegaan”, meldt ze tot besluit.
Zet je schroom maar overboord!
“Maar verder moet je het toch echt helemaal zelf doen!” Lonneke slaat geen netwerkbijeenkomst over om haar verhaal te doen. “Daar heb ik de meeste moeite mee gehad, om steeds over ‘MIJ’ te praten” biecht ze op. “Aanvankelijk met rode wangen van gêne, ging ik helemaal met de billen bloot. Als je daar niet van houdt, kun je er maar beter niet aan beginnen…” adviseert ze starters. Soms werd haar gevraagd of ze niet bang was dat een ander er met haar idee vandoor zou gaan, zo open was ze. “Als je hart en je ziel erin zit, dan kan een ander dat niet zomaar even kopiëren”, meent ze stellig. “En dat delen met anderen levert je zoveel meer op dan alleen geld alleen”, concludeert Lonneke, “behalve feedback en betrokkenheid zijn de mensen in je omgeving ook je potentiële ambassadeurs en klanten”.
Ze bleken natuurlijk ook haar investeerders te zijn. In het voorjaar van 2011 heeft ze al 57 investeerders aan zich gebonden voor een bedrag van 43.000 euro. Vele kleine bedragen kunnen een groot verschil maken. En blijkbaar kunnen daar dan weer een paar grote investeerders op af komen… Ondertussen denken die 2x per jaar mee over BrandMission. Ze zijn, net als de vele kleinere investeerders, enthousiaste ambassadeurs en goede klanten van de in het najaar van 2011 geopende winkel in de Zijlstraat in Haarlem.
Ga naar de website van BrandMission